Lysický zámek na jaře 2022 opět vítá návštěvníky

Brány státního zámku Lysice se otevřely hned první dubnový víkend. Po dvou letech, kdy bylo otevření posunuto a sezóna tak zkrácena díky opatření proti Covidu-19, tak můžeme pozvat na tradiční, bohatou, květinovou výstavu. Interiéry I. návštěvnické trasy ozdobí a provoní velké množství květinových aranžmá z jarních květin, doplněné inspirací velikonočních svátků. Letos ještě ozvláštněno o perníky. Tedy i velikonoční, nejen vánoční pečivo. Perníky se pekly i v zámecké kuchyni a původně se při jejich přípravě používaly vyřezávané dřevěné formy, které návštěvníci uvidí také (díky zápůjčce z nedalekého Muzea regionu Boskovicko, p.o.). Perníky od místních perníkářek budou i v prodeji.

Otevřeno bude mimořádně už od čtvrtka 14. 4. 2022 až do neděle 17. 4. 2022 denně od 10.00 do 16.00 hodin. Na Velikonoční pondělí od 9.00 do 16.00 hodin.

Tato jarní výstava má na Lysicích dlouholetou tradici a letos se na ni těšíme o to více, že nám do jisté míry nahradí jindy již rozkvetlou zámeckou zahradu. Ta je nyní (a až do jara 2024) uzavřena z důvodu rozsáhlé obnovy.

Na květiny a Velikonoce navazuje i výstava koláží paní Marie Jiráskové v renesančním salónku vedle návštěvnické pokladny. Autorka, vizuální umělkyně, působí jako pedagog kostýmu a scénografie na Divadelní fakultě JAMU v Brně. Kolekce cyklů s příznačnými názvy Vejce vejci, Rodinné poklady, Polarizace či Kolorizace vznikaly v průběhu posledních let. Tato výstava s názvem Domácí štěstí, je otevřena v otevírací době zámku do 20. 5. 2022.

Další informace poskytne: Bc. Martina Rudolfová, kastelánka zámku, tel. 606 373 553, e-mail: lysice@npu.cz.

Připojené fotografie jsou z archivu zámku.

Fotografie ke stažení